Opleiding tot Contactclown

Madeleine ontwikkelde vanaf 2004 een clownsopleiding voor mensen die Contactclown willen worden. De opleiding tot clown is zowel breed als compact te noemen en geeft de mogelijkheid om je te scholen in vaardigheden die voor een Contactclown belangrijk zijn. Na het doorlopen van deze clownsscholing kun je één of meer 'Vervolgopleidingen' doen en je specialiseren in spel voor een doelgroep van jouw keuze. Wanneer je daarbij  voldoende contactvaardigheden, spelcreativiteit en clowneske vermogens ontwikkelt en dit zelfstandig kunt uitvoeren, ontvang je een certificaat. Met dit certificaat kun je je als Contactclown aansluiten bij Stichting Dichterbij-Clown.

De clownsopleiding tot Contactclown

Deze opleiding tot clown is bedoeld voor mensen die vanuit hun authenticiteit zichtbaar willen worden. Zij scholen hun vermogens en ontwikkelen vaardigheden om in respectvol contact te gaan met hun dementerende, gehandicapte en jonge medemens. Zodat deze zich veilig voelt, maar ook volledig gezien. Vanuit dat respectvolle contact ontstaat afgestemd clownesk spel, waardoor die medemens even los komt van zijn of haar dagelijkse beslommeringen en patronen. Door de positieve aandacht die daarbij gegeven wordt, kan de ziel van die ander een nieuw, onverwacht, of vrolijk sprongetje maken, dat nog lang bij hen blijft naklinken...!

Daarom noem ik mensen die  Contactclown worden ook wel 'Ontmoetings-Kunstenaars'. 

Wat je tijdens deze clownsopleiding leert

Vanuit zelfkennis leer je hoe je op prettige en speelse wijze sturing kunt geven aan je eigen emoties. En hoe je op respectvolle, afgestemde en clowneske wijze, onbevangen kunt inspelen op emoties van je kwetsbare medemens. Je geeft vorm aan jouw authentieke clown met een clownsnaam en kleurige kleding. Tijdens de bijbehorende stages word je als clown gecoacht in het spel met dementerenden in een verpleeghuis, met gehandicapten in een instelling en met kinderen van twee tot twaalf jaar in een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Ten slotte maak je een clownsact van een thema dat je tijdens deze opleiding bij jezelf herkent en je speelt die act twee keer voor publiek.

Voor wie de clownsopleiding bedoeld is

Deze school voor clowns is bedoeld voor iedereen die stappen wil zetten op zijn of haar ontwikkelingspad tot Ontmoetings-Kunstenaar. Voor zowel mensen die hun eigen clown willen leren kennen, als voor mensen die van plan zijn om hun clownsvaardigheden beroepsmatig in te zetten. Ieder volgt de opleiding op zijn of haar eigen niveau.

Wat je er mee kunt

Na deze scholing tot clown krijg je een getuigschrift en dan kun je een vervolgopleiding doen van ongeveer drie maanden, in één van de aangeboden richtingen: bijvoorbeeld als clown voor dementerenden, voor gehandicapten, voor zieke kinderen, voor kinderen en jongeren in een asielzoekerscentrum, of als clown met muziek in de zorg. Daarna kun je je nog verder specialiseren als clown voor de stervende medemens of voor kinderen met psychiatrische gedragsproblematieken, of nog anders.

Je kunt je ook nascholen tot Rouwclown: een Ontmoetings-Kunstenaar die inspeelt op situaties waarbij de emoties van rouw een grote rol spelen. Die kun je inzetten voor mensen die in een hospice zijn, of in een thuissituatie waarbij rouw een rol speelt. Of tijdens en na een uitvaart.

Opbouw clownsopleiding tot Contactclown

De clownsopleiding is opgebouwd uit de volgende drie modules:

I.  ONTDEK DE CLOWN DIE JE BENT
Hierin ontdek je de pure clown in jezelf, die we verder ontwikkelen tot Contactclown.

II. CONTACTCLOWN VAARDIGHEID, bestaande uit drie onderdelen: 
     * Clownsspel voor de Dementerende medemens;
     * Clownsspel voor de Gehandicapte medemens; 
     * Clownsspel voor Kinderen.

Hierin oefen je de clownsvaardigheden die nodig zijn om vanuit het contact in pure verbinding te gaan als clown.
Tijdens dit onderdeel spelen we bij dementerenden, bij gehandicapten en bij kinderen op een door mij georganiseerde en begeleide stageplek, zodat je het geleerde gelijk kunt omzetten in de praktijk!

III. VOORSTELLING VAN CLOWNS ACTS
Hierin maak je een persoonlijke act en speel je samen met je clownscollega's, zodat het een bijzondere voorstelling wordt. De twee presentaties (op een vrijdagavond en een zaterdagmiddag) worden uitgevoerd in een zaal met podium voor door ons zelf uitgenodigd publiek.

Data en prijs Clownsopleiding: 

I. ONTDEK DE CLOWN DIE JE BENT - deelprijs € 300
-zaterdag 22 januari;
-de woensdagen 26 januari en 2 februari

II. CONTACTCLOWN VAARDIGHEID
a.*Clownsspel voor de Dementerende medemens - deelprijs € 750 
-de zaterdagen 5 februari; 5 en 19 maart
-de woensdagen 16 en 23 februari; 2 en 9 maart

b.*Clownsspel voor de Gehandicapte medemens - deelprijs € 800
-de zaterdagen 2 en 16 april
-de woensdagen 23 en 30 maart; 6 en 13 april
-plus een individueel af te spreken clownscoaching van anderhalf uur

c.*Clownsspel voor Kinderen - deelprijs € 650
-de zaterdagen 30 april en 14 mei
-de woensdagen 11, 18, 25 mei en 1 juni

III. VOORSTELLING VAN CLOWNSACTS - deelprijs € 990
-zes dagen plus twee individueel af te spreken actcoachings; twee voorstellingen voor publiek

Als je alles in één keer betaalt dan krijg je korting en kost deze Clownsopleiding € 3.350 pp 


Gratis kennismaking 'Speel je clown tevoorschijn'

Eerstvolgende datum: neem contact op als je hier belangstelling voor hebt!
Op een kennismakingsochtend, -middag of -avond kun je komen ervaren of de clownsopleiding tot Contactclown iets voor jou is. We doen verschillende dingen en je kunt vragen stellen. Laat even weten als je daar belangstelling voor hebt, dan stuur ik je een bevestiging toe met de benodigde informatie.


Speeldag 'Speel wie je bent', kan ook ter kennismaking

Eerstvolgende datum: 22 januari 2022 - kosten € 100 
Door deze dag te doen maak je kennis met het clownswerk: we doen van alles, waardoor je een indruk krijgt van de soort clown die ik opleid en van andere mogelijkheden die je bij Inspel kunt doen, zoals Speelse Levenskunst.

 

Vervolgopleidingen

Muziek & Spel in de Zorg:
Neem contact op voor de data vanaf september
-op donderdagen spel voor gehandicapte jongeren en ouderen
-op vrijdagen spel voor getraumatiseerde en zieke kinderen

 

Scholing Rouwclown 

Scholing Rouwclown:
Acht keer op een doordeweekse dag; drie zaterdagen; een persoonlijke coaching: kosten € 1.300
-start februari 2022

Vervolgscholing Rouwclown:
Maatwerk in overleg
-start januari 2022

Zie ook mijn site over het werk van de rouwclown: RondomRouwen

 

- NB: data- en prijswijzigingen voorbehouden -

Schrijf je in