Opleiding tot Contactclown

SPEEL WIE JE BENT heeft vanaf 2004 een clownsopleiding ontwikkeld voor mensen die Contactclown willen worden. De opleiding tot clown is zowel breed als compact te noemen en geeft de mogelijkheid om je te scholen in de vaardigheden die voor een Contactclown van belang zijn. Na het doorlopen van deze scholing kun je één of meer 'Vervolgopleidingen' doen. Degenen die tijdens de clownsopleiding voldoende contactvaardigheden, spelcreativiteit en clowneske vermogens hebben ontwikkeld, ontvangen een certificaat. Daarmee kun je je als Dichterbij-Clown aansluiten bij de Stichting Dichterbij-Clown.

De clownsopleiding tot Contactclown

Deze is bedoeld voor mensen die vanuit hun authenticiteit zichtbaar willen worden als clown. Zij gaan in respectvol contact met hun dementerende, gehandicapte en jonge medemens, zodat deze zich veilig voelt, maar ook volledig gezien. Vanuit dat respectvolle contact ontstaat afgestemd clownesk spel, waardoor die medemens even los komt van zijn of haar dagelijkse beslommeringen en patronen. Door de positieve aandacht die daarbij gegeven wordt, kan de ziel van die ander een nieuw, onverwacht, of vrolijk sprongetje maken, dat nog lang blijft naklinken...!

Wat je tijdens deze clownsopleiding leert

Je leert jezelf kennen en je leert hoe je op prettige wijze sturing kunt geven aan je eigen emoties, zodat je op respectvolle, afgestemde en clowneske wijze, onbevangen kunt inspelen op emoties van je kwetsbare medemens. Je geeft vorm aan jouw authentieke clown met een clownsnaam en kleurige kleding. Tijdens de bijbehorende stages ga je als clown in contact met dementerenden in een verpleeghuis, met gehandicapten in een instelling en met kinderen van twee tot twaalf jaar in een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Ten slotte maak je een clownsact van een thema dat je tijdens deze opleiding bij jezelf ontdekt en je speelt dat twee keer voor publiek.

Voor wie de clownsopleiding bedoeld is

Deze opleiding tot clown is bedoeld voor iedereen die stappen wil zetten op zijn of haar clownspad. Voor zowel mensen die hun eigen clown willen leren kennen als voor mensen die van plan zijn om hun clown beroepsmatig in te zetten. Ieder volgt de clownsopleiding op zijn of haar eigen niveau.

Wat je er mee kunt

Na deze scholing tot clown krijg je een getuigschrift en dan kun je een vervolgopleiding doen van ongeveer drie maanden, in één van de aangeboden richtingen: als clown voor dementerenden, voor gehandicapten, voor zieke kinderen, of voor kinderen en jongeren in een asielzoekerscentrum. Daarna kun je je nog verder specialiseren als clown voor de stervende medemens of voor kinderen met psychiatrische gedragsproblematieken. Binnenkort komt er ook een opleiding tot Rouwclown.

Opbouw clownsopleiding tot Contactclown

De clownsopleiding is opgebouwd uit een traject voor het ontwikkelen van 'Speelse Levenskunst', een traject voor het ontwikkelen van 'Contactclown Vaardigheid' en een traject voor het maken en uitvoeren van  'Clowns Acts'. Je kunt alles gelijktijdig volgen, of na elkaar. In ieder geval begin je met het ontdekken van de clown die je bent in de 'Opmaat' van de opleiding:

0. De opmaat ONTDEK DE CLOWN DIE JE BENT bestaat uit vier cursusdagen.

I. Het traject SPEELSE LEVENSKUNST bestaat uit acht zaterdagen.

II. Het traject CONTACTCLOWN VAARDIGHEID bestaat uit vijftien dagen clownsopleiding, plus een persoonlijk af te spreken coaching. Deze vijftien dagen vallen dit najaar op zaterdagen en maandagen of zaterdagen en vrijdagen (mocht je niet op maandag of vrijdag kunnen, neem dan gerust contact op voor overleg).

III. Het traject CLOWNS ACTS bestaat uit vijf zaterdagen, een vrijdag en twee persoonlijk af te spreken actcoachings.

De twee presentaties op vrijdagavond en zaterdagmiddag worden in de zaal van SPEEL WIE JE BENT in Kamperveen gegeven en zijn gratis te bezoeken, nadat je aangegeven hebt dat je wilt komen kijken.

Gratis kennismaking 'Speel je clown tevoorschijn'

Op een kennismakingsochtend, -middag of -avond kun je komen ervaren of de clownsopleiding tot Contactclown iets voor jou is. We doen verschillende dingen en je kunt vragen stellen. Laat even weten als je daar belangstelling voor hebt!

Opmaat clownsopleiding 'Ontdek de clown die je bent', ook ter kennismaking

Je kunt er ook voor kiezen om eerst, ter kennismaking, de eerste vier dagen van de clownsopleiding te volgen. Mocht je daarna besluiten om de scholing te vervolgen, dan kun je gewoon verder gaan, omdat je al begonnen bent!

Data en prijs onderdelen Clownsopleiding 

Opmaat: Ontdek de Clown die je bent - deelprijs € 400
-8, 17, 24 september en 1 oktober 2018 (een zaterdag en drie maandagen);
of: 8, 14, 28 september en 5 oktober 2018 (een zaterdag en drie vrijdagen)

Traject: Speelse Levenskunst - deelprijs € 800
-8 september, 6 oktober, 10 november, 15 december 2018; 12 januari, 9 februari, 9 maart, 6 april 2019 (zaterdagen)

Traject: Contactclown Vaardigheid - deelprijs € 1.350
-20, 22, 29 oktober; 5, 24, 26 november; 3, 10 december 2018; 19, 21, 28 januari; 4 februari 2019 (zaterdagen en maandagen), plus een individueel af te spreken clownscoaching
of: 20, 26 oktober; 9, 16, 24, 30 november; 7, 14 december 2018; 19, 25 januari; 1, 8 februari 2019 (zaterdagen en vrijdagen), plus een individueel af te spreken clownscoaching

Traject: Presentatie Clown Acts - deelprijs € 850
-16 februari; 2, 16, 22, 23 en 30 maart 2019 (vijf zaterdagen en een vrijdag), plus twee individueel af te spreken actcoachings

NB: Als je alles doet, dan krijg je korting en betaal je voor deze Clownsopleiding € 2.950 pp 

Presentatie Clowns Acts van de clowns die de opleiding volgen:

*vrijdagavond 22 maart 2018 om 19.00 uur; de zaal is vanaf 18.30 uur open
*zaterdagmiddag 23 maart 2018 om 15.00 uur; de zaal is vanaf 14.30 uur open 

NB: meld je even aan, zodat we rekening kunnen houden met je komst!

Zomer Clownsopleiding tot Contactclown

-deze komt overeen met het Traject Contactclownvaardigheid, plus de eerste helft van Speelse Levenskunst. Neem contact op voor data!

Vervolgopleidingen

*'Clownsspel voor zieke en gehandicapte kinderen': op de maandagen 9, 16, 23 april; 7, 14, 28 mei; 4, 18, 25 juni en 2 juli 2018

*'Clownsspel voor gehandicapte jongeren en in een Asielzoekerscentrum': op de woensdagen 9, 16, 30 mei; 6, 13, 20, 27 juni; 4 en 11 juli 2018

*dit najaar komt er nog een vervolgopleiding, waarschijnlijk 'Clownsspel voor de stervende medemens'

*april/mei 2019 volgen er vervolgopleidingen, aansluitend op de Clownsopleidingen die dan afgerond zijn

De vervolg clownsopleiding is inclusief een apart af te spreken coaching en kost in totaal € 1.100

 

Schrijf je in